Deze korte opleiding/cursus portretfotografie is ontwikkeld voor fotografen met grote ambities en professionele aspiraties. Inden je graag mensen fotografeert en je overweegt om daarmee ook een inkomen te gaan genereren, is deze fotocursus een optimale keuze. Deze online cursus is geheel gebaseerd op onze gerenommeerde klassikale Korte Opleiding Portretfotografie die in de afgelopen vier jaar veel professionele en semiprofessionele fotografen heeft voortgebracht.

ONTWIKKELING EN PRESENTATIE

Dejan Gasovic

DUUR:

12h:35m

PRIJS: €695 €595

Tijdelijk voor de eerste 50 cursisten


 

Het gaat over een zeer complete fotocursus, waarbij meer dan 200 onderwerpen aan bod komen. Je hebt geen voorkennis nodig. De cursus bestaat uit twee onderdelen: Basiscursus Fotografie en Vakcursus Portretfotografie. Snelle beslissers kunnen van de volgende 5 BONUSSEN profiteren:

Leer fotografie waar je wilt en wanneer je wilt Leer fotografie waar je wilt en wanneer je wilt
  • 100 euro korting voor de eerste 50 cursisten (€595 ipv €695)
  • De eerste 50 cursisten ontvangen gratis de complete online cursus ‘Photoshop voor Portretfotografen’ t.w.v. 125 euro. Snelle beslissers krijgen met deze bonuscursus een zéér waardevolle toevoeging aan de cursus. Leer hier de beste professionele technieken voor fotobewerking van portretten en geef je beelden direct een ‘professional look’.
  • De eerste 50 cursisten ontvangen ook een lenspen t.w.v. 14,95 euro als een welkomstcadeau.
  • Alle cursisten ontvangen gratis een bonuscursus ‘Reportagefotografie’ t.w.v. 95 euro. Leer van een zeer ervaren reportagefotograaf de praktische technieken en tips, zodat je naast mooie portretten ook reportages van diverse evenementen met succes kunt schieten.
  • Zakelijke kant van fotografie’. Dit is een interessante toevoeging voor de cursisten die met fotografie een inkomen willen gaan genereren. Een professionele fotograaf is niet alleen een fotograaf, maar ook een ondernemer. Waar moet je aan denken als je professioneel wilt gaan fotograferen?

De toegang tot de cursus is levenslang en onbeperkt. Heb je behoefte aan extra toelichting over een onderwerp, dan staat onze ondersteuningsservice klaar om je te helpen. Voor deze cursus geldt er een 30 dagen geld-terug-garantie, dus je investering is 100% veilig (30 dagen gaan in vanaf het moment dat de cursus beschikbaar is). Je kunt binnen 2 minuten een account aanmaken en gelijk beginnen met leren!

 


 

BASISCURSUS

Dit onderdeel van de cursus is vooral bestemd voor beginners die nog niet (precies) weten hoe de camera werkt en geen kennis hebben van licht en compositie. Ook voor een wat gevorderde fotograaf valt hier heel wat winst te halen, want alle onderwerpen worden grondig behandeld en duidelijk uitgelegd. De basiscursus kent vier hoofdstukken: Foto-uitrusting, Licht, Camera-Instellingen en Basis Creatieve Fotografie.

FOTO-UITRUSTING

FOTO-UITRUSTING

De basiscursus begint met een aantal aandachtspunten over je foto-uitrusting. Je leert o.a.: hoe je de foto-uitrusting beschermt, veilig gebruikt en schoonmaakt, de essentiële accessoires en de juiste manier om een foto te nemen.

 

 

LICHT

Eén van de grootste sprongen in je ontwikkeling als fotograaf, maak je op het moment dat je de essentiële rol van licht in fotografie inziet en begrijpt. Daarom besteden we genoeg tijd aan dit thema, zodat je goed begrijpt hoe je licht kunt toepassen. Je leert o.a. hoe het licht je onderwerp beïnvloedt, waarom een gunstig licht onmisbaar is voor een geslaagde foto, hoe een fotograaf naar de wereld kijkt en hoe je de eigenschappen van het licht beoordeelt.

Gunstig lichtGunstig licht

 

 

CAMERA-INSTELLINGEN

In dit onderdeel van de cursus bekijken we de belangrijkste camera-instellingen. We beginnen met het verkennen van het diafragma en de sluitertijd. Je leert o.a. wat diafragma en sluitertijd zijn, hoe je een bewuste keuze maakt over hun waarden en wat de gevolgen zijn voor je foto als je diafragma of sluitertijd verandert. Belichting is zowel technisch als creatief één van de belangrijkste beslissingen in fotografie. Je leert o.a. wat belichting is, hoe je belichting beoordeelt en hoe je belichting als een krachtige, creatieve tool kunt gebruiken. Op dit punt in de cursus neem je voor altijd afscheid van de automatische modus op je camera. Wanneer je leert hoe de belichtingsmodi diafragmaprioriteit (A of Av) en sluiterprioriteit (S of TV) werken, betreed je een totaal nieuwe fase in je ontwikkeling als fotograaf. Je leert o.a. wanneer je kiest voor de modus diafragmaprioriteit en wanneer voor sluiterprioriteit, hoe deze modi werken, hoe je het diafragma instelt, hoe je de sluitertijd instelt en hoe de camera in deze modi redeneert.

Ontdek de wereld van volledige controle over je camera en leer om in de handmatige opnamemodus (M) te fotograferen. Je leert o.a. hoe de handmatige opnamemodus werkt, wanneer deze modus een goede keuze is en waar je op moet letten als je deze modus gebruikt. Belichtingscorrectie is één van de belangrijkste instellingen als je in de belichtingsmodi diafragmaprioriteit (A/Av) of sluiterprioriteit (S/Tv) fotografeert. Je leert o.a. wat belichtingscorrectie is, waarom deze instelling zo belangrijk is, hoe belichtingscorrectie werkt en waar je op moet letten als je deze instelling gebruikt. Scherptediepte is een onmisbare compositietool die je vaak zult moeten gebruiken. Je leert o.a. welke factoren de scherptediepte bepalen, hoe je je camera instelt, wat de rol van de lens is, hoe je in elke situatie voor de gewenste scherptediepte kunt zorgen en waar de beperkingen liggen.

Kleine scherptediepteKleine scherptediepte
Grote(re) scherptediepteGrote(re) scherptediepte

 

Op dit punt in de cursus neem je voor altijd afscheid van de automatische modus op je camera. Wanneer je leert hoe de belichtingsmodi diafragmaprioriteit (A of Av) en sluiterprioriteit (S of TV) werken, betreed je een totaal nieuwe fase in je ontwikkeling als fotograaf. Je leert o.a. wanneer je kiest voor de modus diafragmaprioriteit en wanneer voor sluiterprioriteit, hoe deze modi werken, hoe je het diafragma instelt, hoe je de sluitertijd instelt en hoe de camera in deze modi redeneert. Belichtingscorrectie is één van de belangrijkste instellingen als je in de belichtingsmodi diafragmaprioriteit (A/Av) of sluiterprioriteit (S/Tv) fotografeert. Je leert o.a. wat belichtingscorrectie is, waarom deze instelling zo belangrijk is, hoe belichtingscorrectie werkt en waar je op moet letten als je deze instelling gebruikt. 

Met dank aan hoge ISO waarden
Met dank aan hoge ISO waarden

Met dank aan hoge ISO waarden

 

Maak kennis met de focusinstellingen op je camera en schiet haarscherpe foto’s van al je onderwerpen. Je leert o.a. welke focusinstellingen er zijn op je camera, wat het verschil is tussen autofocus en handmatige focus, hoe de focusmodus werkt bij stilstaande onderwerpen, hoe de focusmodus werkt bij bewegende onderwerpen en hoe je de scherpstelpunten voor stilstaande en bewegende onderwerpen instelt.

 

BASIS CREATIEVE FOTOGRAFIE

Verken meteen ook de creatieve kant van fotografie. Dit is het onderdeel van fotografie waar je altijd nóg beter kunt worden en waar je ontwikkeling als fotograaf theoretisch eindeloos door kan gaan. Je leert o.a. de verhouding tussen techniek (instellingen) en creatieve fotografie, de belangrijkste voorwaarden voor een geslaagde foto, het belang van het onderwerp en wat compositie is.

 


 

VAKCURSUS PORTRETFOTOGRAFIE

In dit gedeelte van de cursus focussen wij ons volledig op portretfotografie. Je leert hoe je een geslaagde portret van individuen en groepen maakt, in uiteenlopende situaties en in bij verschillende lichtbronnen: daglicht, studiolicht en flitslicht (externe/reportage flitser). De vakcursus bestaat uit de volgende zes onderdelen: Basis Portretfotografie, Poseren en omgaan met je model, Lichteigenschappen en de wetten in het lichtgedrag, Portretfotografie in daglicht, Portretfotografie in studiolicht en Portretfotografie met externe flitser.

Een vakkundig genomen portretEen vakkundig genomen portret

 

BASIS PORTRETFOTOGRAFIE

Maak hier kennis met portretfotografie in het algemeen. Je leert o.a.: waar begin je, wat zijn de uitdagingen, de twee sleutelfactoren voor een geslaagde portret, de rol van poseren en styling, keus van de optimale lens, hoe je met licht vorm aan je een portret geeft.

 

POSEREN EN OMGAAN MET JE MODEL

Daar sta je dan: jij tegenover je model. Hij of zij staart naar jou, volgt nauwlettend je elke beweging en wacht in spanning op je instructies. Wat ga je precies aan je model vertellen? Wat ga je juist verzwijgen? Hoe kun je je model tot de gewenste pose leiden? Het poseren is één van de lastigste onderdelen van portretfotografie om te leren. Juist daarom besteden wij in deze cursus er genoeg aandacht aan, zodat je op dit gebied een sterk begin kunt maken.

Goed geposeerdEen vakkundig genomen portret
Goed geposeerd

 

 

LICHTEIGENSCHAPPEN EN DE WETTEN IN HET LICHTGEDRAG

Deze theorie over licht is goed voor minimaal 60% van een portret. Zonder een grondig begrip van licht en je vermogen om deze kennis doeltreffend toe te passen, kom je als portretfotograaf nier ver. Gezien het belang van dit onderwerp, wordt het tijdens deze cursus op een ongekend duidelijke manier uitgelegd. Je leert o.a.: de belangrijkste eigenschappen van licht, de belangrijkste wetten in het lichtgedrag, wat hardheid van licht is en waarom deze eigenschap van licht belangrijk is, de invloed van de richting, kleur en intensiteit van licht op een portret, de relatie tussen de afstand en licht, hoe je voor een portret een licht met de gewenste eigenschappen kunt creëren.

 

PORTRETFOTOGRAFIE IN DAGLICHT

Je hebt tot zover genoeg kennis vergaard om doelgericht aan je portretten te kunnen werken. Het is een belangrijke kenmerk van een bekwame fotograaf: je laat liever niets aan toeval over en neemt alle beslissingen bewust. Wij beginnen met portret in daglicht. Ten eerste is het een omgeving waar je vermoedelijk vaak gaat portretteren, ten tweede heb je voor de shots in daglicht de minst foto-uitrusting nodig. Je leert o.a.: de nodige voorbereidingen, de keuze van de locatie, het juiste tijdstip, beoordeling van licht, nodige foto-uitrusting, hoe je de controle over het licht behoudt, werken met tegenlicht, styling, poseren.

Een portret in daglichtEen portret in daglicht

 

PORTRETFOTOGRAFIE IN STUDIOLICHT

Als je eenmaal in de studio begint te werken, zul je al snel merken dat een studioshoot niet zo veel verschilt van een shoot in de buitenlucht: er zijn nog steeds je model, jij en een in gedachten gevisualiseerd portret. Het grootste verschil is ongetwijfeld de gigantische controle over het licht die je in de studio hebt. Iets wat buiten veel minder is. Daarom beginnen wij dit onderdeel juist met de verkenning van het studiolicht. Je leert o.a.: wat een studioflitser is en hoe hij werkt, wat lichtvormers zijn, de juiste keuze van lichtvormers, noodzakelijke accessoires.

Vervolgens bekijken we de belangrijkste en meest gebruikte lichtopstellingen en de variaties daarop. Je leert o.a.: lichtopstellingen met één, twee en meerdere studioflitsers; lichtopstellingen voor kinderen, dames en heren, hoe maak je de keuze van lichtopstelling, high key en low key portret.

Ten slotte zullen wij samen een complete studioshoot doorlopen, van het begin tot het eind. Wij staan stil bij alle beslissingen die je moet maken voor een geslaagd studioportret. Je leert o.a.: waar je begint, de keuze van de achtergrond, waar het model moet staan, welke lichtopstelling juist is, hoeveel flitsers je gaat gebruiken, de keuze van lichtvormers, hoe ver een flitser van je model moet staan en op welke hoogte, moet de achtergrond verlicht worden of juist niet, poseren en omgaan met je model, het oplossen van de voorkomende problemen.

Een studio portretEen studio portret

 

PORTRETFOTOGRAFIE MET EXTERNE FLITSER

Een externe flitser (reportageflitser) is in mijn opinie naast de camera en lens, het ‘single most important’ stuk foto-uitrusting voor een portret- en reportagefotograaf. Het gaat over een compacte, krachtige en vooral veelzijdige tool die je fotografie radicaal kan verbeteren. Daarom krijg je hier als onderdeel van deze cursus een complete cursus Flitsfotografie. Je leert: de anatomie van de externe flitser, de keuze van de externe flitser, on-camera flitsen, off-camera flitsen, externe flitser als de hoofdlichtbron, externe flitser als de hulplichtbron, automatisch flitsen, handmatig flitsen.

GeflitstGeflitst
GeflitstGeflitst

 


 

CURSUS REPORTAGEFOTOGRAFIE

De meeste portretfotografen zullen op een gegeven moment naast portretten ook reportages van diverse evenementen gaan schieten. In deze cursus Reportagefotografie worden de nodige theorie en praktische voorbeelden behandeld, zodat je zelf ook dit soort opdrachten aan kunt. Dejan Gasovic is een zeer ervaren portret- en reportagefotograaf met jarenlange ervaring in dit lastige fotospecialisme. Hij deelt zijn kennis tijdens deze cursus op een gepassioneerde en inspirerende manier. Je leert: wat een reportage is, hoe je je voor een reportage voorbereidt, welke foto-uitrusting je moet meenemen, hoe je aan de beste foto’s komt, praktische tips en weetjes van een ervaren fotograaf.

Een zeer geslaagde reportagefotoEen zeer geslaagde reportagefoto

 


 

CURSUS PHOTOSHOP VOOR PORTRETFOTOGRAFEN
(GRATIS VOOR DE EERSTE 50 CURSISTEN)

Photoshop is een integraal onderdeel van fotografie geworden. Als je maar een beetje serieus bent over je fotografie, dan is een investering in de kennis van fotobewerking echt noodzakelijk. Deze cursus Photoshop is speciaal voor de portretfotograaf ontwikkeld en maakt je opleiding hier mooi af. Je leert o.a.: Photoshop interface, de tools, de menu’s, selectietools, manipulatie van kleuren, belichting en contrasten, professionele technieken voor bewerking van huid en nog veel, veel meer.

Originele fotoOriginele foto
Bewerkte fotoBewerkte foto

 


 

DE ZAKELIJKE KANT VAN FOTOGRAFIE

Alle fotografen die deze cursus willen gebruiken als een start van hun professionele of semiprofessionele fotocarrière ontvangen hier nuttige inzichten in de realiteit van de foto-industrie. Er worden erveringen gedeeld over o.a.: de aankoop van de foto-uitrusting, hoe je je prijzen vormt, marketingtools, gebruik van social media, voorwaarden om te slagen.