De Online Complete Cursus Digitale Fotografie is ontwikkeld voor alle beginnende fotografen die zich met één enkele fotocursus tot een gevorderde fotograaf willen ontwikkelen. We beginnen helemaal bij het begin, maar gaan al snel door naar de gevorderde fototechnieken.

ONTWIKKELING EN PRESENTATIE

Dejan Gasovic

DUUR:

10h:44m

PRIJS: €195 €145

Tijdelijk voor de eerste 50 cursisten


 

De Online Complete Cursus Digitale Fotografie biedt dezelfde ervaring als onze klassikale fotocursussen: een overzichtelijke structuur, heldere uitleg en effectieve oefeningen voor een maximaal leereffect. 

Leer fotografie waar je wilt en wanneer je wilt Leer fotografie waar je wilt en wanneer je wilt

Drie BONUSSEN voor snelle beslissers: 

  • 50 euro korting voor de eerste 50  cursisten (€145 ipv €195)
  • Lenspen twv € 14,95 voor de eerste 50 cursisten
  • Bonusles ‘Basis Fotobewerking’  

De cursus is geschikt voor vrijwel alle camera’s, want ze werken allemaal op ongeveer dezelfde manier. De toegang tot de cursus is levenslang en onbeperkt. Heb je behoefte aan extra toelichting over een onderwerp, dan staat onze ondersteuningsservice klaar om je te helpen. Voor deze cursus geldt er een 30 dagen geld-terug-garantie, dus je investering is 100% veilig. Je kunt binnen 2 minuten een account aanmaken en gelijk beginnen met leren!  

 


 

DEEL 1

 

FOTO-UITRUSTING

De cursus begint met een aantal aandachtspunten over je foto-uitrusting. Je leert o.a.: hoe je de foto-uitrusting beschermt, veilig gebruikt en schoonmaakt, de essentiële accessoires en de juiste manier om een foto te nemen.

FOTO-UITRUSTING

 

 

LICHT

Eén van de grootste sprongen in je ontwikkeling als fotograaf, maak je op het moment dat je de essentiële rol van licht in fotografie inziet en begrijpt. Daarom besteden we genoeg tijd aan dit thema, zodat je goed begrijpt hoe je licht kunt toepassen. Je leert o.a. hoe het licht je onderwerp beïnvloedt, waarom gunstig licht onmisbaar is voor een geslaagde foto, hoe een fotograaf naar de wereld kijkt en hoe je de eigenschappen van het licht beoordeelt. 

Gunstig lichtGunstig licht
Gunstig lichtGunstig licht

 

 

CAMERA-INSTELLINGEN

We beginnen met het verkennen van het diafragma en de sluitertijd. Je leert o.a. wat diafragma en sluitertijd zijn, hoe je een bewuste keuze maakt over hun waarden en wat de gevolgen zijn voor je foto als je diafragma of sluitertijd verandert. Belichting is zowel technisch als creatief één van de belangrijkste beslissingen in fotografie. Je leert o.a. wat belichting is, hoe je belichting beoordeelt en hoe je belichting als een krachtige, creatieve tool kunt gebruiken. 

Belichting
Belichting
Belichting

Belichting is een belangrijke beslissing

 

Op dit punt in de cursus neem je voor altijd afscheid van de automatische modus op je camera. Wanneer je leert hoe de belichtingsmodi diafragmaprioriteit (A of Av) en sluiterprioriteit (S of TV) werken, betreed je een totaal nieuwe fase in je ontwikkeling als fotograaf. Je leert o.a. wanneer je kiest voor de modus diafragmaprioriteit en wanneer voor sluiterprioriteit, hoe deze modi werken, hoe je het diafragma instelt, hoe je de sluitertijd instelt en hoe de camera in deze modi redeneert. Belichtingscorrectie is één van de belangrijkste instellingen als je in de belichtingsmodi diafragmaprioriteit (A/Av) of sluiterprioriteit (S/Tv) fotografeert. Je leert o.a. wat belichtingscorrectie is, waarom deze instelling zo belangrijk is, hoe belichtingscorrectie werkt en waar je op moet letten als je deze instelling gebruikt. 

 

 

CREATIEVE FOTOGRAFIE

In Deel 1 maak je gelijk kennis met de creatieve kant van fotografie, zodat je op dit gebied ook vooruit kunt. Ten eerste krijg je een aantal onmisbare inzichten in hoe fotografie precies in elkaar zit. Daardoor kun je doelgericht te werk gaan en snel vooruitgang boeken. Wij beginnen hier ook met het werken aan een betere compositie. Je leert o.a.: wat compositie is, hoe het werkt, hoe je deze kennis toepast en een paar compositietools - locatieverkenning, camerazoeker en de regel van derden. 

Deel 1 wordt afgesloten met oefeningen, een toets en opdrachten.

Je fotografie is aan het eind van Deel 1 al zichtbaar beter! 

Regel van derden

Regel van derden 

 


 

DEEL 2

 

CAMERA-INSTELLINGEN

Ontdek de wereld van volledige controle over je camera en leer om in de handmatige opnamemodus (M) te fotograferen. Je leert o.a. hoe de handmatige opnamemodus werkt, wanneer deze modus een goede keuze is en waar je op moet letten als je deze modus gebruikt.

 

SCHERPTEDIEPTE

Scherptediepte is een onmisbare compositietool. In de meeste foto’s die je in de toekomst gaat schieten, is juist dit één van de belangrijkste beslissingen die je zult moeten nemen: wordt alles in je foto scherp of kies je voor een combinatie scherp/wazig. Je leert o.a.: welke factoren de scherptediepte bepalen, hoe je je camera instelt, de rol van de lens, hoe je in elke situatie voor de gewenste scherptediepte kunt zorgen en waar beperkingen liggen. 

Grote scherptediepteGrote scherptediepte (alles scherp)
Kleine scherptediepteKleine scherptediepte (voorgrond scherp, achtergrond wazig)

 

 

CREATIEVE FOTOGRAFIE

In Deel 2 gaan wij ook verder met creatieve fotografie. Wij verkennen het belang van het onderwerp en de essentie van fotografie. Je leer o.a.: de invloed van het onderwerp op een foto, observatievermogen, verbeeldingsvermogen en visualisatievermogen. Op het gebied van compositie bekijken wij in dit onderdeel de meest voorkomende constructies van een foto, d.w.z. de meest voorkomende composities in het algemeen: composities met een interessante voorgrond, composities met licht, kader-in-kader composities, symmetrische composities, composities met lijnen. 

Deel 2 wordt afgesloten met oefeningen, een toets en opdrachten

Compositie met een mooie voorgrond

Compositie met een mooie voorgrond 

 


 

DEEL 3

 

CAMERA-INSTELLINGEN

Ontdek de magische krachten van ISO en de gigantische waarde die deze instelling voor een fotograaf heeft. Je leert o.a. wat ISO is, hoe je ISO instelt op je camera, hoe je de optimale ISO waarde bepaalt in alle voorkomende situaties, wat de nadelen zijn van een hoge ISO waarde en wat de relatie is tussen ISO en belichting.

Dit soort foto’s zijn alleen mogelijk dankzij ISO
Dit soort foto’s zijn alleen mogelijk dankzij ISO
Dit soort foto’s zijn alleen mogelijk dankzij ISO

 

 

LENZEN

De keuze en de kwaliteit van je lens vallen onder de meest bepalende factoren die het eindresultaat zullen bepalen. De logica achter de keuze van een lens is daarom iets wat je goed moet doorgronden. Ontdek hoe een lens de compositie en de emotionele beleving van een foto beïnvloedt. Je leert: het belang van de lens, criteria bij aankoop van een lens, de keuze van een gepaste lens voor een bepaald shot, verdeling van de lenzen, full frame camera’s en camera’s met een cropfactor.

LENZEN

 

Compositie: een prettige balansCompositie: een prettige balans

COMPOSITIE

In dit onderdeel van de cursus zullen wij de volgende compositietools onder de loep nemen: standpunt, perspectief, kader, brandpuntsafstand, balans en contrast.

Deel 3 wordt afgesloten met oefeningen, opdrachten en een toets.

 


 

DEEL 4

CAMERA-INSTELLINGEN

Witbalans hoort tot de primaire camera-instellingen. Je leert o.a. wat witbalans is, waarom deze instelling belangrijk is, hoe je het instelt op je camera, wat de optimale witbalans is in verschillende situaties en hoe je witbalans als een creatieve tool kunt gebruiken. Maak kennis met de focusinstellingen op je camera en schiet haarscherpe foto’s van al je onderwerpen. Je leert o.a. welke focusinstellingen er zijn op je camera, wat het verschil is tussen autofocus en handmatige focus, hoe de focusmodus werkt bij stilstaande onderwerpen, hoe de focusmodus werkt bij bewegende onderwerpen en hoe je de scherpstelpunten voor stilstaande en bewegende onderwerpen instelt.

Nauwkeurig scherpstellen is essentieelNauwkeurig scherpstellen is essentieel

 

In dit onderdeel zullen wij ook de rest van de relevante camera-instellingen doornemen o.a.: belichtingsvergrendeling, lichtmeetgebied, JPG vs RAW formaat, bracketing.

Tegenwoordig zijn de standaarden met betrekking tot scherpte in fotografie zeer hoog. De foto’s moeten vooral haarschep zijn. Leer wat je allemaal kunt doen om de scherpte in je fotografie te maximaliseren.

Compositie: kleurCompositie: kleur

COMPOSITIE

In Deel 4 gaan wij de volgende compositietools behandelen: lijn, licht, kleur, negatieve/positieve ruimte, visueel gewicht.

Deel 4 wordt afgesloten met oefeningen, opdrachten en een toets.

 


 

DEEL 5

Tot nu toe hebben wij een breed scala aan onderwerpen in fotografie behandeld: foto-uitrusting, licht, camera-instellingen, afzonderlijke compositietools enz. In de laatste twee hoofdstukken van de cursus gaan wij juist een paar fotospecialismes integraal in meer detail bestuderen.

Wij beginnen met verschillende aandachtspunten voor landschapsfotografie en architectuurfotografie. Je leert o.a.: de keuze van het onderwerp, de rol van licht, compositie-over-wegingen.

ArchitectuurArchitectuur

 

NachtfotografieNachtfotografie

 

Nacht biedt vaak veel kansen voor geslaagde foto’s. Nachtfotografie kent een paar bijzonderheden waar je sterk rekening mee moet houden. Je leert o.a.: beste seizoen voor nachtfotografie, beste tijdstip, de uitdagingen, camera-instellingen, bijzondere technieken, belichting, scherpstellen.

HDR fotografie (High Dynamic Range) is in de afgelopen jaren zeer populair geworden. Dat komt niet als een verassing gezien deze beelden vaak veel indruk maken. Ontdek hier of HDR iets voor jou is. Je leert o.a.: wat HDR is, hoe je een HDR beeld bouwt, camera-instellingen, de benodigde uitrusting, de beste software voor HDR.

Wij zullen Deel 5 afronden met de analyse van een aantal foto’s van landschappen, architectuur en nachtscenes. Wij zullen in het hoofd van de fotograaf kruipen en analyseren welke beslissingen zijn gemaakt om tot een geslaagde foto te komen. Dit is een bijzonder nuttig onderdeel van de cursus waar aankomende fotografen veel van leren.

HDR-beeldHDR-beeld

 

 


 

DEEL 6

Deel 6 beginnen wij met een korte cursus portretfotografie. Je leert: wat portretfotografie is, de twee sleutelfactoren voor het slagen van een portret, camera-instellingen voor portretfotografie, essentiële voorbereidingen, het omgaan met je model, styling, licht, poseren, de keuze van de lens.

PortretPortret

 

Gebruik van een externe flitserGebruik van een externe flitser

 

Flitsen is voor velen een grote onbekende, maar dat gaan wij hier veranderen. Een flitser kan in veel situaties je fotografie verbeteren, vooral als je een externe flitser gebruikt. Je leert o.a.: wanneer het zinvol is om te flitsen, de belangrijstee flitserinstellingen, de wetten in het lichtgedrag, on camera flitsen en off camera flitsten.

Wij gaan dit onderdeel afronden met de analyse van een aantal foto’s: portretten en geflitste foto’s.

 


 

BONUS

FOTOBEWERKING

Fotobewerking is een integraal onderdeel van fotografie geworden. Leer hier hoe je met een aantal technieken in Lightroom en Photoshop je fotografie in een paar minuten drastisch kunt verbeteren. Je leert o.a.: kleurcorrectie, kleurmanipulatie, belichtingscorrectie, verscherpen, croppen, ruisreductie, optimalisatie van contrasten.

Originele fotoOriginele foto

 

Na 5 minuten bewerkingNa 5 minuten bewerking